16 Aralık 2010 Perşembe

FATURA VE VESİKALARDA AYRICA GÖSTERİLMEYEN KDV nin İNDİRİMİ



KDV nun 29 uncu maddesi gereğince mal ve hizmet alımında ödenen KDV nin indirim konusu yapılabilmesi için fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Ayrıca aynı kanunun indirimin belgelenmesi başlıklı 34 üncü maddesinde, 

ü  Yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait Katma Değer Vergisi, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanunî defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebilir.

ü  Katma Değer Vergisinin fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesine gerek görülmeyen işlemlerde vergi indiriminin nasıl belgelendirileceği Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit olunur.

Amir hükmü mevcuttur.

Bu amir hüküm gereğince, 22 seri KDV genel tebliği ile: 

ü  Toptan satış yapan mükellefler; bu satışlarına ilişkin olarak düzenleyecekleri fatura ve benzeri belgelerde katma değer vergisini ayrıca göstermeye mecburdurlar.
ü  İmalat işi ile uğraşanlar da toptan satışlarında genel esaslara göre vergiyi ayrıca gösterecek, perakende satışlarında ise bu tebliğ esaslarına göre işlem yapacaktır.

ü  Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlarda; 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu Kapsamında mal ve hizmet satın alan kuruluşlara yapılan teslim ve hizmetlerde ve inşaat taahhüt işlerinde düzenlenecek fatura ve benzeri vesikalarda katma değer vergisi ayrıca gösterilecektir.

ü  Özel fatura ile yapılan satışlar: 5, 6 ve 20 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri ile esasları belirlenen Türkiye'de ikamet etmeyen yolcular ile diplomatik istisnadan yararlanan kişi ve kuruluşlar adına düzenlenecek "özel fatura"larda iade konusu yapılacak olan katma değer vergisi ayrıca gösterilecektir.

Şeklinde belirleme yapılmıştır.

Yine aynı KDV Genel tebliğine göre; Katma Değer Vergisi Kanununun 34. maddesine göre, verginin indirim konusu yapılabilmesi için fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, uygulama kapsamına giren mükelleflerden gider veya maliyet unsuru olarak göz önüne alınabilecek mal ve hizmet satın alan mükellefler, satın alınan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisini indirim konusu yapabilmek için, düzenlenecek fatura ve benzeri vesikalarda verginin mutlak surette ayrıca gösterilmesini isteyeceklerdir. 

Ancak, tarifesi vergi dahil olarak tespit edilen işler ile özel matrah şekillerine tabi mal ve hizmetlere ait katma değer vergisi iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanıp indirim konusu yapılabildiğinden, bu mal ve hizmetlere ilişkin fatura ve benzeri vesikalarda katma değer vergisi ayrıca gösterilmeyecek, vergi dahil tek tutar olarak ifade edilebilecektir. 

Bu nedenle, Katma Değer Vergisinin fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesine gerek görülmeyen aşağıda belirlenen işlemlerde KDV indirimin iç yüzde sistemiyle hesaplanıp indirilmesinde yasal olarak hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Fiyatın tarife ile tespit edildiği işleri sıralayacak olursak, 9 nolu Tebliğe göre; 

ü  Gazete,

ü  Dergi,

ü  Kitap,

ü  İlaç,

ü  Akaryakıt,

ü  Ve benzerleri

Keza 11 nolu Tebliğe göre;

ü  Kuru temizleyiciler,

ü  Tarife dışınca hiçbir ücret almayan lokanta,

ü  Kebapçı,

ü  Sinema,

ü  Tiyatro,

ü  Stadyum ve aynı mahiyetteki yerler,

Fiyatlarını KDV dahil olarak belirtmek durumundadır.

ü  Bedelin biletle tahsil edildiği haller bakımından da durum aynıdır.

Örneğin;

Akaryakıtlar, fiyatı tarife ile tespit edilen mal olarak kabul edilmektedir. Bu mal rafineri tarafından toptancı kuruluşlara ve toptancılar tarafından benzin istasyonlarına satılırken, faturada KDV nin ayrıca gösterilmesi zorunludur. Fakat benzin istasyonları perakende akaryakıt satışı yaparken alıcının vergi mükellefi olup olmadığına bakmaksızın KDV dahil fiyat üzerinden belge düzenleyebilirler. Şayet akaryakıt alıcısı KDV mükellefi ise, iç yüzde hesabı ile KDV indirimi yapabilir.

Yine aynı şekilde otobüs işletmecisi, tarifeli yurt içi sefer düzenleyen yazıhane sahibi ile sefer başına belli bir bedel alınması konusunda anlaşmış ise sefer faturasını KDV sini ayrıca göstererek kesecektir. Yazıhane sahibi ise yolculara verdiği biletler üzerinde KDV dahil tutarı gösterecektir. Şayet bilet alıcısı KDV mükellefi ise, bu bilete dayalı olarak iç yüzde hesabı ile KDV indirimi yapabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder