29 Aralık 2010 Çarşamba

EMLAK VERGİSİ BİLDİRİMİ


2010 yılında ev, işyeri, arsa ve arazi alanlar ile Gayrimenkullerinde vergi değerini artırıcı değişiklik yapanların Emlak Vergisi Bildirimlerini, 31 Aralık 2010 Cuma günü mesai saati bitimine kadar vermeleri gerekiyor.

2010 yılının son üç ayında yani Ekim, Kasım ve Aralık aylarında gayrimenkul alanlar ile diğer nedenlerle emlak vergisi bildirimi vermesi gerekenlerin ise söz konusu bildirimi gayrimenkulün alındığı veya bildirim verilmesi gereken durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren üç ay içinde vermeleri gerekiyor. Örneğin 25 Kasım 2010 tarihinde alınan bir evin emlak vergisi bildiriminin en son 25 Şubat 2011 tarihinde verilmesi gerekecek.

Geçici ve daimi muafiyetten yararlanılması halinde de emlak vergisi bildirimi verilmesi ve muafiyetin başlangıç yılının belirtilmesi gerekiyor.


Vergi değerini değiştiren ve emlak vergisi bildirimi verilmesini gerektiren durumlar;

·         Yeni bina inşa edilmesi, mevcut binaya ilaveler yapılması, asansör veya kalorifer konulması,

·         Binanın yanması, yıkılması veya diğer nedenlerle harap olması, mevcut kalorifer veya asansörün kaldırılması,

·         Binanın veya bağımsız bölümün kullanış tarzının değiştirilmesi, örneğin işyerinden konuta; konuttan dükkan, mağaza, depo gibi işyerine dönüştürülmesi,

·         Arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi,

·         Arazinin fidanlandırılması, ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi ya da fidanlı, ağaçlı ve kütüklü arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi,

·         Tarım yapılan arazinin tarıma elverişsiz hale gelmesi ya da tarım yapılmayan arazinin tarıma elverişli hale getirilmesi,

·         Binanın tamamlayıcısı durumunda olan arazinin tamamlayıcılık durumundan çıkması ya da bir arsa veya arazinin binanın tamamlayıcısı durumuna girmesi,

·         Bina veya arazinin taksim, ifraz edilmesi, kamulaştırılması veya mükellefinin değişmesi,

·         Birden fazla arsa ve arazinin tek bir arsa veya arazi haline getirilmesi ya da birden fazla hisseye ayrılmış olan bir binanın bütün hisselerinin birleştirilmesi.


Bildirimin içeriği

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden birine bağlı olarak verilmesi gereken emlak vergisi bildiriminin, gayrimenkulün bulunduğu yerdeki belediyeye verilmesi gerekiyor.

Emlak vergisi bildiriminde; mükellefin kimlik ve adres bilgileri ile gayrimenkule ait adres ve tapu bilgilerinin yanı sıra, vergilendirmeye ilişkin bilgilere yer veriliyor.

Örneğin, bina için verilecek emlak vergisi bildiriminde, vergilendirmeye ilişkin olarak; binanın arsasının alanı, binaya ait arsa payının oran ve metrekaresi, inşaatın türü (betonarme karkas, yığma-yarı yığma gibi) ve sınıfı (lüks, birinci, ikinci gibi), kullanılış şekli (mesken, işyeri, depo vs.), inşaatın bitim tarihi, iktisap tarihi, varsa kısıtlılık hali veya muafiyetin başlangıç tarihi, bina hisseli ise hisse nispeti, binanın dıştan dışa yüzölçümü, kaloriferli veya asansörlü olup olmadığı gibi bilgilere yer veriliyor.
 
Bina, arsa veya arazinin emlak vergisi de bildirimde yer alan bilgilere göre ilgili belediye tarafından hesaplanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder