10 Ağustos 2011 Çarşamba

Serbest meslek kazancı ve KDV



Serbest Meslek Kazancında KDV Uygulaması Son Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurul Kararı ile netleşti ve bilinen ezberlerin bozulmasına neden oldu.

Bu karardan sonra, hizmet verildi ise bedeli tahsil edilmemiş olsa da tahsil edilmeyen hizmet bedeli üzerinden KDV’si tahakkuk edilip ödenecektir.

Serbest meslek mensupları tarafından serbest meslek faaliyetinde KDV’sinde vergiyi doğuran olay açısından 14.04.2006 tarihine kadar ki yaklaşık 20 yıllık süreçte Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunun (DVDDGK) 1996 tarihli kararı rehber olarak alınmış bu karar yönünde işlem yapılmıştı.

Söz konusu karar Serbest Meslek faaliyetinde Gelir vergisi açısından tahsil esasının geçerli olduğu bu nedenle de KDV nin meslek kazancının tahsil edildiğinde doğması gerektiği yönünde idi.

14.04.2006 tarih ve E:2006/19, K:2006/92 sayılı DVDDGK kararında ise;

KDVK ’nun 10’uncu maddesi (a) bendinde vergiyi doğuran olaylar arasında, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, vergiyi doğuran olayın meydana geldiğini.

hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümden sonra 1996 yılındaki karara göre uygulama yapan mükellefler 2006 tarihli Danıştay kararına uymadıkları için cezalı tarhiyata tabi tutulacak hale gelmiştir.

Şöyleki;

Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunun 14.4.2006 tarih ve E:2006/19, K:2006/92 sayılı kararı,

“KDV'nin hizmetin yapılması anında doğduğu, bu hususta ticari, sınai, zirai veya serbest meslek faaliyet çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler yönünden farklı bir düzenlemeye yer verilmediği, serbest meslek kazancının tespitinde, Gelir Vergisi açısından tahsilat esasının getirilmiş olmasının bu hukuki durumu değiştirmeyeceği”

şeklinde oluşmuştur.

Yasalar aynı yasalar olmasına karşın Danıştay'ın içtihadının terse dönmesi serbest meslek çalışanlarını oldukça sıkıntıya sokacaktır.

Bu son karar neticesinde Mesleki faaliyetin icra edilmesi durumunda herhangi bir tahsilat şartı aranmadan KDV de vergiyi doğuran olay meydana gelmiş sayılmakta ve Meslek erbabınca Serbest meslek makbuzunun kesilerek KDV hesaplanıp beyan edilmesi gerekmektedir.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder