15 Nisan 2011 Cuma

Transfer fiyatlaması Raporu ve formu




Bilindiği üzere yeni Kurumlar vergisi Kanunu ile Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı müessesesi getirildi. Konu hakkında Gelir idaresince bugüne kadar 1 ve 2 seri nolu Genel tebliğler yayımlandı.

Söz konusu tebliğler ile belirlenen kurumlar vergisi mükellefleri bu formları ve raporları tanzim ve ibraz yanında belgelendirme ile de zorunlu,

Emsallere uygunluk ilkesi doğrultusunda tespit edilen fiyat veya bedellere ilişkin hesaplamalara ait kayıt, cetvel ve belgelerin ispat edici kağıtlar olarak saklanması zorunlu. Dolayısıyla, yöntemin seçilme gerekçelerini açıklayan en önemli unsurlar bu hesaplama ve belgeler olduğundan, seçilen yöntem ve bu yöntemin uygulanmasına ilişkin bütün hesaplama ve işlemlere ait belgeler ayrıntılı olarak tutulmalı ve saklanmalıdır.

Transfer Fiyatlandırması, Kontrol edilen Yabancı Kurum ve Örtülü sermayeye ilişkin form

Kurumlar vergisi mükelleflerinin, ilişkili kişilerle bir hesap dönemi içinde yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satım işlemleri ile ilgili olarak söz konusu tebliğ (Ek 2)’de yer alan “TRANSFER FİYATLANDIRMASI, KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM ve ÖRTÜLÜ SERMAYEYE İLİŞKİN FORM” u doldurmaları ve kurumlar vergisi beyannamesi ekinde, bağlı bulunulan vergi dairesine göndermeleri gerekmektedir.

Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formun doldurulması ve bağlı bulunulan vergi dairesine sunulması tüm Kurumlar Vergisi mükelleflerinin hem yurtiçi hem de yurtdışı ilişkili kişilerle yaptıkları işlemleri belirtilen kısımlarda sunulması yükümlülüğüdür. Mükelleflerin, ilişkili kişilerle bir hesap dönemi içinde yaptıkları tüm mal veya hizmet alım/satım işlemleri ile ilgili olarak Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formun ilgili bölümlerini doldurmaları ve kurumlar vergisi beyannamesi ekinde beyanname süresinde bağlı bulunulan vergi dairesine sunmaları gereklidir.

2010 hesap döneminde ilişkili kişilerle gerçekleştirilen işlemlere dair hazırlanacak olan formların kurumlar vergisi beyannamesi ekinde, en geç 25 Nisan 2011 tarihine kadar bağlı bulunulan vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.

Formda belirtilen işlemlerin bulunmaması durumunda bu formun doldurulmasına ve beyanname ekinde gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.

Formda yer alan bilgiler aşağıda belirtilen başlıklarda sıralanmıştır:

·         Transfer fiyatlandırması kapsamındaki ilişkili kişilere ilişkin bilgiler

·          İlişkili kişilerle gerçekleştirilen transfer fiyatlandırmasına ilişkin bilgiler

·         Transfer fiyatlandırmasına konu olan işlemlerde kullanılan yöntemler

·         Kurumun yurt dışı iştiraklerine ilişkin bilgiler

·         Örtülü sermaye uygulamasına ilişkin bilgiler.


Yıllık Transfer fiyatlandırması Raporu

Ayrıca, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’na kayıtlı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptığı yurt içi ve yurt dışı işlemleri ile diğer kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptığı yurt dışı işlemlere ilişkin olarak söz konusu tebliğ  (Ek 3)’de yer alan formata uygun şekilde, aşağıda yer alan bilgi ve belgeleri içeren “YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU ”nu kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresine kadar hazırlamaları ve bu süre sona erdikten sonra istenmesi durumunda İdare’ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz etmeleri zorunludur.

Tüm kurumlar vergisi mükelleflerinin 01/01/2008 tarihinden itibaren serbest bölgelerde bulunan ilişkili kişilerle yaptıkları işlemlerin Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporuna dahil edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin de 01/01/2008 tarihinden itibaren ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemlerine ilişkin olarak Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunu kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresine kadar hazırlamaları ve bu süre sona erdikten sonra istenmesi durumunda İdare’ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz etmeleri zorunludur.

Buna göre; tüm kurumlar vergisi mükelleflerinin 01/01/2008 tarihinden itibaren yurt dışı şubeleri ile serbest bölgelerde bulunan ilişkili kişilerle (mükellefin serbest bölgedeki şubeleri dahil) yaptıkları işlemlerin Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporuna dahil edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükellefleri de söz konusu tarihten itibaren ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemlerine ilişkin olarak Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu hazırlayacaklardır. Ancak, kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışında faaliyette bulunan şubelerinin veya serbest bölgede faaliyette bulunan şubelerinin ayrıca Rapor hazırlamasına gerek bulunmamaktadır.

Ancak, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına kayıtlı mükellefler ile serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükellefleri dışındaki diğer kurumlar vergisi mükellefleri ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi; gelir vergisi mükellefleri de ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi ve yurt dışı işlemlere ilişkin olarak aşağıda yer alan bilgi ve belgeleri, istenmesi durumunda, İdare’ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz ederler.

Buna göre;

  1. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’na kayıtlı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi ve yurt dışı işlemleri,
  1. Serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemleri,
  1. Diğer kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptıkları yurt dışı işlemleri
için Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu hazırlamaları gerekmektedir.

Dolayısıyla,

  1. Serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptıkları yurt dışı işlemleri,
  1. Diğer kurumlar vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemleri,
  1. Gelir vergisi mükelleflerinin ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi ve yurt dışı işlemlerine
ilişkin olarak Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu hazırlamalarına gerek bulunmamaktadır.

Ancak rapor hazırlama zorunluluğu bulunmayan mükelleflerin aşağıda belirtilen bilgi ve belgeleri istenmesi durumunda İdare’ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz edeceklerdir.

Söz konusu bilgi ve belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Mükellefin faaliyetlerinin tanımı, organizasyon yapısı (merkez, şube) ve ortakları, sermaye yapısı, içinde bulunduğu sektör, ekonomik ve hukuki geçmişi hakkında özet bilgiler, ilişkili kişilerin tanımı (vergi kimlik numaraları, adresleri, telefon numaraları vb.) ve bu kişiler arasındaki mülkiyet ilişkilerine ilişkin bilgiler
  • Üstlenilen işlevleri, sahip olunan riskleri ve kullanılan varlıkları içeren tüm bilgiler,
  • İşlem konusu yıla ilişkin ürün fiyat listeleri,
  • İşlem konusu yıla ilişkin üretim maliyetleri,
  • İşlem konusu yıl içinde ilişkili ve ilişkisiz kişilerle yapılan işlemlerin miktarı ile fatura, dekont ve benzeri belgeler,
  • İşlem konusu yıl içinde ilişkili kişilerle yapılan tüm sözleşme örnekleri,
  • İlişkili kişilere ait özet mali tablolar,
  • İlişkili kişiler arasındaki işlemlere uygulanan şirket içi fiyatlandırma politikası,
  • İlişkili kişiler tarafından farklı muhasebe standartları ve yöntemleri kullanılıyor ise bunlara ilişkin bilgi,
  • Gayri maddi varlıkların mülkiyetine ve alınan veya ödenen gayri maddi hak bedellerine ilişkin bilgi,
  • Kullanılan transfer fiyatlandırması yönteminin seçilme nedeni ve uygulanmasına ilişkin bilgi ve belgeler (iç ve/veya dış emsaller, karşılaştırılabilirlik analizi),
  • Emsallere uygun fiyat ya da kâr marjının saptanmasında kullanılan hesaplamalar ve yapılan varsayımlara ilişkin ayrıntılı bilgiler,
  • Belli bir emsal fiyat aralığı tespit edilmişse, bu aralığın tespitinde kullanılan yöntem,
  • Emsal fiyatın tespit edilmesi için gerekli diğer belgeler.
İdare gerekli gördüğü takdirde mükelleften ilave bilgi ve belge talebinde bulunabilir. İlgili bilgi ve belgelerin yabancı dilde yazılmış olmaları halinde, bunların Türkçe çevirilerinin de ibraz edilmesi zorunludur.

Öte yandan, yukarıda belirtilen Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunu hazırlamak zorunda olan kurumlar vergisi mükelleflerinin istihdam ilişkisi içinde bulunmaları nedeniyle ilişkili kişi sayılanlarla yaptığı işlemlere ilişkin bilgi ve belgelere düzenlenecek raporda yer vermelerine gerek bulunmamaktadır. Ancak söz konusu bilgi ve belgelerin istenmesi durumunda İdare’ye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz edileceği tabiidir. 

Formların doldurulması ile ilgili açıklamalar

Bu form, kurumlar vergisi mükellefleri tarafından doldurulacaktır. Formda yer alan transfer fiyatlandırması, kontrol edilen kurum kazancı ve örtülü sermayeye ilişkin işlemlerin bir veya birkaçının bulunması durumunda sadece bu işleme ilişkin kısım doldurulacak olup, formda belirtilen söz konusu işlemlerin bulunmaması durumunda bu form doldurulmayacak ve beyanname ekinde de gönderilmeyecektir.

I. “TRANSFER FİYATLANDIRMASI KAPSAMINDAKİ İLİŞKİLİ KİŞİLERE İLİŞKİN BİLGİLER”
Bölümüne 1 seri numaralı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ gereğince ilişkili kişi kapsamında değerlendirilen ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bulunan gerçek kişi ve kurumlara ilişkin bilgiler yazılacaktır. Örneğin, bir şirketin hem yurt içinde hem yurt dışında ilişkili olduğu gerçek kişi ve kurumlar bulunmasına rağmen ilgili hesap döneminde sadece yurt dışında bulunan ilişkili kişilerle işlem yapmış olması durumunda, forma sadece yurt dışında bulunan ilişkili kişi adı ve ünvanı ile bulunduğu ülke yazılacaktır.

II. “İLİŞKİLİ KİŞİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLEN TRANSFER FİYATLANDIRMASINA İLİŞKİN İŞLEMLER”
Bölümünde yer alan işlemlerin alım ve satımından kastedilen; alım satımın yapılması ya da hizmetin alınıp verilmesi olarak anlaşılmalıdır. Örneğin, kiralama veya kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler mal veya hizmet alım ya da satımıdır.

“Alım” sütununa, ilişkili kişi tarafından sağlanan işlem tutarı, “Satım” sütununa ise ilişkili kişiye sağlanan işlem tutarı yazılacak olup, kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içerisinde ilişkili kişilerle gerçekleştirdikleri tüm işlemlerine ilişkin alım ve satım tutarlarının yazılması gerekmektedir. 

Varlıklar” bölümünün 3 numaralı satırında yer alan Gayri Maddi Haklar/Varlıklar, patent, ticari marka, ticari unvan, tasarım ya da model gibi sınaî varlıkların kullanım hakkı ile edebi, sanatsal eserlerin mülkiyet hakları ve ticari bilgi birikimi (know how), ticari sırlar gibi fikri hakları kapsamaktadır.

 “Diğer İşlemler” bölümünün 18 numaralı satırında yer alan Grup İçi Hizmetler, ilişkili şirketler arasında gerçekleşen, genellikle aynı gruba bağlı şirketlerden birinin diğerlerine verdiği hizmetleri ifade etmektedir.


III. “TRANSFER FİYATLANDIRMASINA KONU OLAN İŞLEMLERDE KULLANILAN YÖNTEMLER”

Bölümüne, ilişkili kişilerle yapılan işlemlerde kullanılan yöntemlere ilişkin alım ve satım tutarları yazılacaktır.

IV. “KURUMUN YURT DIŞI İŞTİRAKLERİNE İLİŞKİN BİLGİLER”

Bölümü, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği hesap döneminde, kurumların yurtdışı iştiraklerinin bulunması halinde doldurulacaktır.

Tablodaki sütunlar itibarıyla, iştirak edilen her bir yurtdışı iştirak için ayrı ayrı olmak üzere, yurtdışı iştirakin;

·         Unvanı,

·         Kanuni veya iş merkezinin bulunduğu ülke,

·         Toplam gayrisafi hasılatı

ile yurtdışı iştirakte kurumun sermaye, oy veya kâr payı oranı (hangi oran daha yüksekse o oran dikkate alınacaktır) yazılacaktır.


V. “ÖRTÜLÜ SERMAYE UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLGİLER”

Bölümü, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen bir borç bulunması halinde aşağıda yer alan açıklamalar çerçevesinde doldurulacaktır.

·         “Aktif Toplamı”: Kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olan bilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.
·         “Toplam Borçlar”: Kurumun hesap dönemi başında çıkartılmış olan bilânçosunda yer alan bilgilere göre doldurulacaktır.
·         “Öz Sermaye Tutarı”: Kurumun öz sermayesi bu tabloda yer alan Aktif Toplamı ve Toplam Borçlar dikkate alınarak, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "12.1.5" bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanacaktır.
·         “Toplam Faiz Giderleri”: Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç nedeniyle hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan faiz giderlerinin toplamı yazılacaktır.
·         “Toplam Kur Farkı Giderleri”: Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borç nedeniyle hesap dönemi içinde gerçekleşen ve maliyetlere veya faaliyet giderlerine intikal etmiş olan kur farkı giderlerinin toplamı yazılacaktır.
·         “Ortak veya Ortakla İlişkili Kişilerden Temin Edilen Borçların En Yüksek Olduğu Tarihteki Toplam Tutarı”: İlgili hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarı yazılacaktır.
·         “Ortak veya Ortakla İlişkili Kişilerden Temin Edilen Borçların En Yüksek Olduğu Tarihteki Toplam Tutarı”: İlgili hesap döneminde ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen borçların en yüksek olduğu tarihteki toplam tutarı yazılacaktır.
 
Transfer Fiyatlandırması Formu'nun doldurulması hakkında sıkça sorulan sorular

Söz konusu tebliğde formun doldurulmasına ilişkin yapılan ve yukarıya çıkarılan açıklamalara rağmen sıkça sorulan sorular ve cevabları ise şöyledir.

l) ilişkili kişilere ilişkin bilgiler bölümünde hangi ilişkili kişilere ilişkin bilgi verilecektir?

İlgili hesap dönemi içinde işlem yapılan ilişkili kişilere ilişkin bilgilere yer verilecektir. Hesap dönemi içinde herhangi bir alım satım işlemi yapılmayan ilişkili kişilere tabloda yer verilmeyecektir. Yurtdışı ilişkili kişisi olup yurtiçi ilişkili kişisi bulunmayan mükellefler diğer bölümü boş geçecektir.

2) Serbest bölgede bulunan şubeler ve yurtdışı şubeler formda ilişkili kişilerin arasında belirtilmeli midir?

Tüm kurumlar vergisi mükellefleri, 01 / 01 / 2008 tarihinden itibaren serbest bölgelerdeki şubeleri dahil, serbest bölgelerde bulunan ilişkili kişilerle yaptıkları işlemleri, Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporuna dahil edeceklerdir. Öte yandan, serbest bölgede faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin de, belirtilen tarihten itibaren ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemlere ilişkin olarak Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu'nu hazırlamaları gerekmektedir. Ancak kurumlar vergisi mükelleflerinin serbest bölgede faaliyette bulunan şubelerinin ayrıca Rapor hazırlamasına gerek yoktur.

Bu açıklamadan hareketle serbest bölge şubelerin ve yurtdışı şubelerin formun "Transfer fiyatlandırması kapsamındaki ilişkili kişilere ilişkin bilgiler" bölümünde ilişkili şirketler arasında belirtilmesi gereklidir.

Mal satışlarına ve alımlarına ilişkin olarak serbest bölge şubeye ve şubeden olan bedeller (yurtdışı şubeye ve şubeden olanlar) alım satım tutarı olarak yöntemleri ile birlikte gösterilmelidir.

Serbest bölge şubelerinin ve yurtdışı şubelerin ayrıca form yükümlülüğü bulunmamaktadır.

3) İlişkili kişilerle gerçekleştirilen alım satım tutarlarının emsallere uygun olup olmadığı form doldurulurken değerlendirilecek midir?

Formun doldurulması sırasında emsal fiyat veya bedel üzerinden yapılmış olup olmadığına bakılmaksızın hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yapılan tüm işlemler, fiili alım satım tutarları dikkate alınarak kaydedilecektir.

4) Serbest bölgelerde kurulu ve teknoloji geliştirme bölgelerinde kurulu şirketler form verecekler mi?

Evet

5) İlişkili kişilerle gerçekleştirilen transfer fiyatlandırmasına ilişkin işlemler" bölümünde KDV ve ÖTV gibi vergiler dahil edilecek midir?

Alım ve satım sütunlarında yer verilecek tutarlara Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi dahil edilmeyecek olup, iade, ıskonto ve diğer indirimler düşüldükten sonra kalan net tutarlar yazılacaktır.
İthalatta ödenen gümrük vergisi ve ÖTV, KDV tutarları forma ayrıştırılarak girmelidir. Aynı şekilde BSMV ve ÖTV' nin de ayrıştırılarak yazılması gereklidir.

6) Gayri maddi haklar (edinilen ve kullanılan) ya da faiz gibi ödemelerin yurtdışı ilişkili kişilere yapılırken (nakden ya da hesaben) üzerinden stopaj hesaplanması durumunda gayri maddi hak ve faiz satırlarına ilişkin olarak brüt tutar mı net tutar mı dikkate alınacaktır?

Dar mükellef adına ödenen stopajlar dahil brüt tutarın alım sütununda dikkate alınması gereklidir. Ödenen stopaj da formu dolduran şirket açısından gider niteliği taşıdığından transfer fiyatına dahil düşünülmesi gereklidir.

7) Alınan ve verilen avanslar 2010 Yılı Transfer Fiyatlandırması formunda ilişkili işlem olarak beyan edilmelidir?

Alınan ve verilen avans işlemlerinde henüz bir mal alı satım işlemi gerçekleşmemiştir. Dolayısıyla transfer fiyatı da oluşmamıştır. Bu nedenle Forma dahil edilmemeleri gerektiğini düşünüyoruz.

8) Yoldaki mallar (faturası gelmesine rağmen kayıtlara alınmayan stoklar) için TF formunun ticari mallar alım sütununa belirtilecek rakam ne olmalıdır?

Fatura kayıtlara alındıysa transfer fiyatlandırması oluşmuştur. O nedenle yoldaki mallar için ödenen tutarları faturası 2010 yılında ulaşmış ise 2010 yılının formunda mal alımları satırında belirtmek gerekir.

9) Mal alımları ile ilgili ciro primleri ve iadeler varlıklar alım/satım bölümlerinde nasıl belirtilecektir?
Alım satım sütunlarına iade, iskonto ve diğer indirimler düşüldükten sonra kalan net tutarlar yazılacaktır. Ciro primi faturasının aynı yıl içinde kesilmesi durumunda forma netleştirilerek dahil edilmelidir. İadeler için de aynı kural geçerlidir.

Ciro primi faturaları 2010 yılında gelmemesine rağmen şayet ilişkili şirketten alınıyor veya ilişkili şirkete veriliyorsa formda 2010 işlemi olarak (prime konu işlemin bedelini netleştirmek için) yer almalıdır.
Kurumda ayrı bir hizmet olarak değerlendirilen ciro primleri formun "Hizmetler-Diğer" bölümünde gösterilmelidir.

10) Credit note ve debit note uygulamaları formda nasıl belirtilecektir?

Mala ilişkin credit note/debit note uygulamaları varlıklar bölümünde ticari mal alımına ilave ya da ticari mal alımı tutarından indirim olarak netleştirilerek gösterilmelidir.

11) Mali işlemler bölümünde yer alan "ödünç para/kredi-faiz" bölümünde ödünç paranın bir unsuru olarak kabul edilen cari hesap borçlarının bakiyesi belirtilecek midir?

Ödünç Para Kredi-Faiz bölümünde mali borçlar ile birlikte ödünç paranın bir unsuru olarak kabul edilen cari hesaplarda bulunan sene sonu bakiyelerinin toplamı ve bulunması durumunda bu tutarlara ilişkin faiz tutarları da yazılmalıdır.

12) 2010 yılından önce alınan ancak 2010 yılında devam eden ödünç para / kredilerin formda yer alması gerekli midir?

2010 yılından önce alınan ancak 31.12.2010 da devam eden kredilerin de formda mali işlemler satırında dönem sonu bakiyesinin belirtilmesi ve 2010 yılında ödenen faiz tutarının toplamının alım faiz satırında belirtilmesi gereklidir.

13) Transfer fiyatlandırması formunda yanlış rakam belirtilmesi, tutarların saklanması, formun verilmemesi durumları ile ilgili yaptırım ne olur?

1 Seri No'lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtüklü Kazanç Dağıtımı Genel Tebliğ'ine göre bu tebliğ ile İdare'ye ibraz etme zorunluluğu getirilen bilgi ve belgeleri Tebliğde belirlenen sürelerde vermeyenler hakkında da 'Vergi Usul Kanununun cezalara iliskin hükümlerinin uygulanacağı tabiidir.

Yanlışlığın yapılan bir hatadan kaynaklandığı durumlar açıklanabilir olduğundan böyle bir yargıya varılmaz. Fakat kasıt ve gizleme çabası var ise durum "muhasebe hilesi" suçlamasına kadar gidebilmektedir. Bu fiil de 3 kat ceza ve yargılama gerektiren, sonucu hapis cezasına kadar uzanabilen bir durum yaratmaktadır.

14) Krediye ilişkin faiz tahakkuk yolu ile kaydediliyorsa forma ne şekilde dâhil olmalıdır?
Tahakkuk yolu ile kaydedilmiş olan faiz stopajı ile birlikte formda yer almalıdır.

15) Döviz cinsinden borçlanmalarda ödünç para satırında dönem sonu bakiyesi ne şekilde belirtilecektir?

Yabancı para cinsinden borçlanmalarda dönem sonu bakiyesi değerlenmiş olarak TL cinsinden belirtilecektir.

Faiz satırında yer alan tutar dönem içinde ödenen döviz cinsinden faizin ödeme esnasındaki TL karşılığını belirtmelidir.

16) İlişkili kişiler ile gerçekleştirilen ticari mal/mamul/hizmet/ alım-satım tutarları bölümüne yazılan tutarlar cari hesaplarda dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan kur farkları (pozitif ya da negatif) dikkate alınarak mı yer almalıdır?

Satın alınan ticari mal/mamul/hizmetlerin satın alındığı tarihte kayıtlara intikal ettirildiği kur ile forma yazılması, geçici vergi dönemleri itibariyle yapılan değerleme sonucunda oluşan kur farkı gelir-giderinin ayrıştırılarak formda yer almaması gerekmektedir.

Diğer yandan mal hizmet alım satımından sonra ortaya çıkan kur farkları için yurtiçi ilişkili kişiler tarafından fatura kesilmiş olması durumunda bu tutarlar bir finansman işlemi olarak değerlendirilmeli ve mali işlemler bölümünde ayrıca belirtilmelidir.

17) İkramiye ve benzeri ödemeler satırında yönetim kuruluna ödenen huzur hakları beyan edilmeli midir?

Yönetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakları bordro üzerinde gösteriliyor ise formun kapsamı dışındadır. Diğer hallerde verilen ikramiye ve benzeri ödeme olarak bu satırda yer almalıdır.

18) Masraf yansıtmaları transfer fiyatlandırması formunda yer almalı mıdır?

Örnek olarak elektrik, kira, temizlik, güvenlik gibi benzeri giderlerin yansıtılması sonucu grup firmalarına fatura kesilmesi söz konusu olduğunda formun transfer fiyatlandırmasına konu işlemler bölümüne yazılması gerekli midir?

Transfer fiyatlandırması Genel tebliğ'ine göre kurumlar vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içerisinde ilişkili kişilerle gerçekleştirdikleri tüm işlemlerine ilişkin alım ve satım tutarlarının yazılması gerekmektedir.

Bu açıklama nedeniyle esasen bir yönteme göre tespit edilmeyen türde bu işlemlerin ve tüm masraf yansıtmalarının faturalaşma olduğu takdirde formda beyan edilmesi gereklidir. Diğer işlemler/diğer bölümünde beyan edilmeleri uygundur.

Transfer fiyatlandırması raporunda bu tür işlemler ile ilgili transfer fiyatlandırması yönteminin ne olduğu izah edilmelidir.

19) Özel hesap dönemlerine sahip olan mükellefler formu doldururken hangi tarihler arası işlemlerini dikkate alacaklar?

Özel hesap dönemlerine sahip şirketler kendilerine tahsis edilen özel hesap dönemi itibariyle verdikleri kurumlar vergisi beyannamesi ekinde formu alim/satım tutarları toplamı özel hesap dönemleri olacak şekilde vereceklerdir.

20) Hangi işlemler Grup İçi Hizmetler satırında değerlendirilmelidir?

"Grup İçi Hizmetler" satırına 1 seri numaralı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğin "11- Grup İçi Hizmetler" başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde, ilişkili kişiler arasında gerçekleşen grup içi hizmet sözleşmelerine ilişkin bilgiler yer alacaktır. Dolayısıyla, grup içi hizmet kapsamında alınan hizmete ilişkin tutar alım sütununa, verilen hizmete ilişkin tutar ise satım sütununa yazılacaktır.

Belirli bir dağıtım anahtarı ile yansıtılan grup içi hizmet bedelleri grup içi hizmetler bölümüne yazılacaktır.

Dağıtım anahtarı olmadan doğrudan yansıtılan grup içi hizmet bedelleri diğer satırında gösterilebilir.

21) Ortaklara yapılan kar payı ödemeleri forma dahil edilecek midir?

Kar dağıtımı işlemi bir mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilmeyeceğinden, söz konusu işlemlere Form'da yer verilmesine gerek bulunmamaktadır.

22) Formun işlem toplamı ile yöntemler satırı toplamları eşit mi olmalıdır?

Yapılan işlemlerin toplamı varlıklar, hizmetler ve diğer işlemler bölümlerinde yer alan tutarların toplamı ile mali işlemler bölümünde anapara ve faiz bölümlerinde yazılı tutarlar toplanarak yazılacaktır.
Formun III-Yöntemler bölümünde yer alan alım ve satım sütunlarına ilişkin "Toplam İşlem Tutarı", "II- İlişkili Kişilerle Gerçekleştirilen Transfer Fiyatlandırmasına İlişkin İşlemler" bölümünde yer alan "Yapılan İşlemlerin Toplamı" satırının alım ve satım sütunlarında yer alan tutarlara eşit olmalıdır.

 Ek : 3  
YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU

  I- GENEL BİLGİLER

Mükellefin faaliyet alanı, bu alandaki ekonomik koşullar, pazar koşulları ve iş stratejileri hakkındaki bilgiler

II- İLİŞKİLİ KİŞİLER HAKKINDAKİ BİLGİLER

İlişkili kişilerin vergi kimlik numaraları, adresleri, telefon numaraları vb. ile ilişkili kişilerin faaliyet alanı, bu alandaki ekonomik koşullar, pazar koşulları, iş stratejileri, ilişkili kişilerin gerçekleştirdiği  işlevler, üstlendikleri riskler, sahip oldukları varlıklar hakkında ayrıntılı bilgiler

III- İLİŞKİLİ KİŞİLER ARASINDAKİ İŞLEMİN AYRINTILARINA İLİŞKİN BİLGİLER 

İlişkili kişiler arasındaki bütün işlemlere ve sözleşmelere ait ayrıntılı bilgiler

IV- TRANSFER FİYATLANDIRMASI ANALİZLERİNE İLİŞKİN BİLGİLER 

Karşılaştırılabilirlik analizine ilişkin ayrıntılar ve karşılaştırılabilir işlemlerin seçiminde kullanılan kıstaslar, karşılaştırılabilirliğin tespitinde düzeltim yapılmış ise buna ilişkin ayrıntılı bilgiler, kullanılan transfer fiyatlandırması yönteminin diğer yöntemlerle karşılaştırılarak bu yöntemin kullanılma gerekçeleri ile bu yöntemin en uygun yöntem olduğuna ilişkin bilgi, belge ve hesaplamalar, emsallere uygun fiyat/bedel veya kâr marjının saptanmasında kullanılan hesaplamalara ilişkin ayrıntılı bilgiler, emsal fiyat aralığı tespit edilmiş ise bu aralığa ilişkin hesaplamaları içeren ayrıntılı bilgiler

 V- SONUÇ

 Değerlendirme ve sonuçlar açıklanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder