21 Nisan 2011 Perşembe

Sanayi Sicil Kaydı ve işletme cetveli


Sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler bu ay sonuna kadar (02.05.2011) işletme cetvellerini tanzim ederek il sanayi ve ticaret Müdürlüklerine vermeyi unutmamalıdırlar.

İşletme cetvellerinin Nisan ayı sonuna kadar İl sanayi ve Ticaret Müdürlüğüne verilmemesi halinde işletmeler hakkında  6948 sayılı yasanın 9 uncu maddesi gereği (2011 yılı için 616 TL) idari para cezasına çaptırılırlar.
Konu ile ilgili mevzuat hatırlatılmak amacıyla aşağıda özetlenmiştir.

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun birinci maddesi gereğince; Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler (Sanayi İşletmesi) ve buralarda yapılan işler (Sanayi işleri) sayılır.

Devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseselerle elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri de bu madde şümulüne girer.

El ve ev sanatları ile küçük tamirhaneler bu kanuna tabi değildir. 

Sanayi sicil belgesi;
 
6948 sayılı sanayi sicil kanununun 1 inci maddesinde tanımı yapılan imalat sanayi, madencilik, taş ocakçılığı, su ve gaz istihsali sektörlerinde faaliyet gösteren, sanayi ürünü imal eden sanayi işletmelerinin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden aldıkları belgedir.

 Sanayi siciline kaydı yapılmayan faaliyetler

- Yumurta, Civciv Üretimi

- Çamaşır, Halı, Kilim Yıkama İşleri

- Ses ve Görüntü Bantlarını Doldurulması

- Soğuk Depolama İşleri ( Şoklama ve Dondurma Hariç ) 

- Bitki, Sebze ve Meyvelerin Tabi Halde Kurutulması

- Bakliyat, Hububat ve Sebze Meyve Tasnif Muhafaza ve Kalibrasyon İşleri

- Paketleme ve Ambalajlama İşleri

Sanayi siciline kayıt edilmez

Sanayi sicil belgesinin faydaları

- İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar.(KDV ödemezler.)

- Elektrik faturalarını  Sanayi Abonesi Tarifnamesinden öderler.(%20 civarında ucuz elektrik kullanırlar.)

- Finansman, giderlerinin tamamını kurumlar vergisi matrahından düşebilirler.

- Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.

- Dolaylı olarak iş imkanı sağlarlar.

Diye sıralayabiliriz.

İşletme cetveli,

6948 sayılı sanayi sicil kanununun 5 inci maddesi;

“Sanayi işletmeleri bir senelik faaliyetlerini, İktisat ve Ticaret Vekaletince hazırlanacak numunesine göre dolduracağı senelik işletme cetvellerinde göstermeye ve bu cetvelleri takvim senesi sonundan itibaren en geç dört ay içinde 2 inci maddede yazılı olduğu veçhile İktisat ve Ticaret Vekaletine göndermeye mecburdurlar.

Yaptıkları işlerin mevsimlik olması ve bu sebeple hesaplarını takvim yılı sonunda kapatamadıklarından kendilerine Maliye Vekaletince hususi bir ticari yıl tayin edilen sanayi işletmeleri, aldıkları müsaade yazısı tarih ve numarasını birinci fıkrada tayin edilen müddet içinde vekalete bildirmek şartı ile, senelik işletme cetvellerini, Maliye Vekaletince kendileri için tayin edilen hesap devresi sonundan itibaren en geç dört ay içinde ve 2 inci maddede gösterilen usule tevfikan İktisat ve Ticaret Vekaletine göndermeye mecburdurlar.

Mücbir sebepleri bildirmek ve bu sebep İktisat ve Ticaret Vekaletince kabul edilmek şartı ile dört ay içinde senelik işletme cetvellerini veremeyeceklere mezkur Vekaletçe munzam bir müddet verilebilir.”

Hükmü gereğince,

İşletmeler her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerimize vermek zorundadırlar. 

Vermeyenler hakkında  6948 sayılı kanunun  06.05.2003 tarih ve 25100 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4854 sayılı kanun uyarınca değiştirilen 9 uncu maddesine istinaden  para cezası uygulanır.

“Madde 9 : Bu kanun hükümlerine tevfikan sanayi işletmelerini müddetinde sanayi siciline tescil ettirmeyenler veya 2 inci maddeye tevfikan verilen beyannamelerde vukubulan değişiklikleri kapanma ve faaliyete geçme hallerini müddetinde ilgili mercilere bildirmeyenler veya senelik işletme cetvellerini zamanında İktisat ve Ticaret Vekaletine göndermeyenler hakkında bir aydan altı aya kadar hafif hapis veya 100 liradan 1000 liraya kadar (2011 yılı için 616 TL) hafif para cezası ve tekerrürü halinde de her ikisi birlikte hükmolunur. 

(Ek :23/1/2008-5728/223 md) “Bu Kanun hükümlerine tevfikan sanayi işletmelerini müddetinde sanayi siciline tescil ettirmeyenler veya 2 inci maddeye göre verilen beyannamelerde meydana gelen değişiklikleri kapanma ve faaliyete geçme hâlleri-ni müddetinde ilgili mercilere bildirmeyenler veya senelik işletme cetvellerini za-manında Sanayi ve Ticaret Bakanlığına göndermeyenlere beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.”

Yeni açılan sanayi işletmeleri de 2 ay içerisinde sanayi sicile kayıt olmak zorundadır. Kaydolmayan işletmelerde yukarıda yazılı kanun maddesi gereği cezalandırılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder