2 Kasım 2011 Çarşamba

İthal edilen malın Mahrecine iadesinde ithalde ödenen KDV nin durumu


Malzemenin geldiği yere geri dönmesi veya geri iadesine mahrece/mahrecine iade denilmektedir. 

Mahrecine iade, 11.4.2009 tarih ev 27197 sayılı resmi gazetede yayımlanan 3 seri nolu Gümrük Genel tebliğinde değişiklik yapılması hakkındaki tebliğin birinci maddesinde;

"Serbest dolaşıma girmiş eşyanın kusurlu veya sözleşme hükümlerine aykırı çıkması nedeniyle, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 213 üncü maddesi hükümleri dikkate alınarak, vergilerin geri verilmesi veya kaldırılması ile eşyanın geri gönderilmesinin talep edilmiş olması halinde, söz konusu eşya mahrecine iade edilmek üzere gümrük idaresinin gözetimine alınır. Gümrük gözetimine alınan ve kullanılmamış olduğu (bir defa kullanılması ile tüketilen eşya hariç olmak üzere) gümrük idaresince tespit edilebilen eşya, ibraz edilen diğer bilgi ve belgelerle birlikte, idarece oluşturulacak heyet marifetiyle tam tespitinin yapılmasını müteakip, serbest dolaşıma girişine ilişkin gümrük beyannamesi ile çıkışına ilişkin gümrük beyannamesi ilişkilendirilerek çıkış beyannamesinin 44 numaralı sütununa "...../....../..... gün ve ..... sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesi ile ithali gerçekleştirilen eşyanın geri gönderilmesi" şerhi verilerek mahrecine iade edilir.

Kullanılmamış olduğu (bir defa kullanılması ile tüketilen eşya hariç olmak üzere) idarece tespit edilemeyen eşya, Ticaret ve Sanayi Odası veya Sanayi Odasının ekspertiz incelemesine tabi tutulur. Düzenlenecek ekspertiz raporu ile mahrece iadeye konu eşyanın kullanılmamış olduğunun tevsik edilmesini müteakip, serbest dolaşıma girişine ilişkin gümrük beyannamesi ile çıkışına ilişkin gümrük beyannamesi ilişkilendirilerek çıkış beyannamesinin 44 numaralı sütununa "........ gün ve ..... sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesi ile ithali gerçekleştirilen eşyanın geri gönderilmesi" şerhi verilerek mahrecine iade edilir."

Denilmek suretiyle işlem seyri tanımlanmıştır.

Mahrece iadede ithalde ödenen KDV nin fazla ve yersiz tahsil edilen KDV olarak indirim hakkına sahip mükelleflere 91 seri nolu KDV Genel tebliği ile iadesi mümkündür. 91 seri nolu KDV genel tebliği gereği ithalde ödenen KDV nin dönemi ile iade talep edilen dönem arasındaki bütün dönemlerde devreden vergi bulunması halinde devreden vergi tutarları ile fazla veya yersiz ödenen vergi tutarının mukayesesi yapılacaktır. Bu mukayese sonunda: 

ü  Devreden vergi tutarları bütün dönemlerde fazla veya yersiz ödenen vergiden fazla ise fazla veya yersiz ödenen verginin tamamı iade olarak talep edilebilecektir.
ü  Devreden vergi tutarları bir veya bir kaç dönemde fazla veya yersiz ödenen vergi tutarından küçükse, en küçük olan devreden vergi tutarı kadar iade talep edilebilecektir.
ü  Fazla veya yersiz ödenen vergi iade hakkı doğuran "diğer" işlemlerle ilgili ise bu işlemlerle ilgili iade hesaplarına dahil edilmeyecektir. 

91 seri nolu KDV Genel tebliği gereği ihracat işlemlerindeki nakit iadelerde belirlenen inceleme ve teminat haddinin aşılması halinde iadenin YMM raporu ile yapılacağı belirlenmiştir.

Burada dikkat edilmesi gereken YMM raporunda asgari hangi tespitlerin yapılması gerektiğidir. 

İthalalata ait GÇB ve KDV nin ödendiğine dair bilgiler, İthalde ödenen KDV nin hangi dönem indirim konusu yapıldığı, mahrece iadenin hangi gerekçelerle yapıldığına dair ekspertiz raporu, mahrece iade için düzenlenen GÇB de özel şerhin olup olmadığı, indirim konusu yapılan KDV nin hangi dönem indirilecek KDV hesabından çıkarılıp iade edilecek KDV hesabına alındığı, hangi dönem KDV iadesi talep edildiği ile İthalde ödenen KDV döneminden iadenin talep edildiği KDV dönemleri arasında mükellefin sonraki döneme devreden KDV sinin olup olmadığı ile Gümrük idaresince mahrecine iade edilen mal için tahsil edilen Gümrük vergisinin mükellefe nakden iade edilişinin tespitinin yapılmış olması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder