8 Mart 2012 Perşembe

Suriye'de meydana gelen olaylardan etkilenen mükelleflere mücbir sebep kolaylığı


Gelir idaresi Başkanlığınca yayımlanan 52 seri nolu VUK sirküleri ile; Suriye'de meydana gelen olaylardan etkilenen mükelleflerin bu keyfiyeti tevsik etmeleri şartıyla Vergi Usul Kanunundaki mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılacağı açıklandı.

Maliye Bakanlığı söz konusu sirküde,

Vergi Usul Kanununun 13 üncü maddesinde belirtilen sebeplerden olmamakla birlikte ilgili maddede geçen "gibi hâllerdir" hükmüne ve aynı maddenin kendine verdiği yetkiye dayanarak Suriye'de meydana gelen olaylardan etkilenen mükelleflerin durumlarının mücbir sebep olarak değerlendirilmesinin mümkün olacağını açıklamıştır.

Buna göre, bahsi geçen olaylardan etkilenen mükelleflerin durumlarını ispat veya tevsik eden bilgi ve vesikalarla etkilendikleri süreyi de belirtmek suretiyle gelir/kurumlar vergisi bakımından bağlı oldukları vergi dairesine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Mükelleflerin müracaatlarının tetkik edilmesi neticesinde, olaylardan vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede etkilendiklerinin anlaşılması hâlinde, Söz konusu sirkü gereğince durumları mücbir sebep kapsamında değerlendirilerek Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinden faydalandırılacaktır.   

Bilindiği üzere VUK nun   13 üncü maddesi; mücbir sebeplerden herhangi birinin bulunması hâlinde bu sebep ortadan kalkıncaya kadar sürelerin işlemeyeceği, bu takdirde tarh zamanaşımının işlemeyen süreler kadar uzayacağı hükmünü içermektedir. 

Ancak, Söz konusu sirkü ile Maliye Bakanlığının Suriye de meydana gelen olayların mücbir sebep hali sayılması ve mücbir sebepler nedeniyle işlemeyecek süreleri bu olaylardan etkilenen mükelleflerin beyanı ile tevsik edecekleri belgelere ve Vergi Dairesinin değerlendirmesine bağladığı görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder