27 Kasım 2010 Cumartesi

ZAYİ OLAN VEYA DEĞERİ DÜŞEN MALLAR

 


(Mart 2006 tarih ve 295 sayılı Vergi Dünyası Dergisinde yayınlandı)


1- TİCARİ EMTİANIN ÇÜRÜME, BOZULMA VEYA KULLANIM SÜRESİ DOLARAK DEĞERİNİN TAMAMEN YOK OLMASI


Ticari malların işletmede herhangi bir kullanıma veya satışa konu olmadan tamamen yok olması halinde bu malın zayi olduğunun kabul edilmesi gerekir ve takdir komisyonu ticari emtianın emsal bedeli (0) olarak takdir eder.

Her ne kadar KDVK nun 30/c bendinde zayi olan mallar için yüklenilen
KDV nin indirilemeyeceği hüküm altına alınmış ise de Takdir Komisyonunca fiziken var olduğu saptanan ve değeri (0) olarak belirlenen malların çürüme, bozulma veya kullanım süresinin geçmesi gibi sebeplerle tak. kom. gözetiminde imha edilmesi durumunda bu mallar zayi olan mallar kapsamında değerlendirilmeyecek ve KDV si indirim konusu yapılabilecektir.(19/11/2004 – 88/0540409 sayılı Bak. özg.) Yani gerek ekonomik yönden gerekse teknolojik yönden gerekse miadı yönünden değeri düşen mallar takdir komisyonunca değerinin (0) olarak takdir edilmesi hallerinde kdv si indirim konusu yapılabilir.

Bir malın zayi olma nedeniyle değeri ”0”  olarak takdir edilirse KDV si indirim konusu yapılmaz. Takdir Komisyonu Kararının tebliğ edildiği dönem KDV beyannamesinde ilave edilecek KDV olarak beyan edilir. Maliyet bedeli gider ve zarar hesaplarına aktarılır.


2- TİCARİ EMTİANIN ÇÜRÜME, BOZULMA VEYA KULLANIM SÜRESİNİN GEÇMESİ DIŞINDA KISMEN VEYA TAMAMEN ZAYİ OLMASI


Ticari emtianın çürüme, bozulma veya kullanım süresinin geçmesi durumu dışında, yangın, hırsızlık vs. gibi hallerde takdir komisyonunca değerinin (0) olarak takdir edilmesi halinde bu mal için yüklenilen KDV indirim konusu yapılmayacağından takdir komisyonu kararı mükellefe tebliğ edildiği tarihi kapsayan dönemin KDV beyannamesinde ilave edilecek KDV olarak beyan edilecek olup maliyet bedeli ise gider ve zarar hesaplarına aktarılacaktır.

Ayrıca, emtianın üretim aşamalarında herhangi bir nedenle (kaybolma, yangın, sel, çalınma, kaza, dikkatsizlik, çatlama, bozulma, çürüme gibi)zayi olması ve tekrar kullanıma konu olmaması veya çok düşük değerle satışa konu olması durumunda üretim firesi olarak değerlendirilmez. Bu nedenle iktisadi kıymetlerinde önemli ölçüde azalış olan ve döküntü, üstüpü, deşe ve ıskarta haline gelen emtialar için VUK 278 maddesine göre emsal bedelle değerlenmesi gerekir.

Ticari emtianın tamamen değilde kısmen zayi olması durumunda tekrar işletmede kullanılan kısmının mevcut olması veya tamamının ya da bir kısmının satışa konu olması durumunda ise; Takdir Komisyonu 267 nci maddenin 1 nci sırasındaki emsal bedeli uygulamasını yapamaz zira zayi olan mallar ile satışı yapılan mallar misli olarak bire bir mal değildir. 2 nci sıra kapsamında da uygulama yapamaz zira emtianın bilanço günündeki değeri ile maliyet arasındaki bağ kopmuştur. Böyle hallerde 267 nci madde 3 ncü sıra kapsamında takdir yapılır. Takdir komisyonu olayın özelliğine göre değeri düşen (Kıymeti düşen) mal için bir değer biçmesi gerekir.(Zayi durumu resmen ispat edilirse-bilirkişi, mahkeme Kararı vb. bu durumlarda komisyona müracaat zorunluluğu yoktur. Hukuk veya ticaret mahkemelerine değer biçtirilebilir.)

Bu durumda satışa konu olan emtia için yüklenilen KDV önceki dönemlerde indirime konu edilmiş olduğu için işlem yapılmaz. Takdir komisyonun takdir ettiği bedel satış değeri gibi satışa konu edilir. Maliyet bedeli ile takdir komisyonunun takdir ettiği bedel arasındaki fark satış zararı addolunur.(örnekte olduğu gibi.)


3- ÖRNEK VE MUHASEBE KAYDI (2 nci madde ile ilgilidir. Değeri düşen mallar)

100 YTL. lik ticari emtia tamamen zayi olması halinde


157 Diğer stoklar            100

(Değeri düşen emtia)            689 Diğer olğ. dışı gid. ve zarar hs.   100

153 Ticari mallar            100

                                              158 Emtia değer düşük. hs.               100
 

olarak kayıt yapılarak zarar hesaplarına aktarılır.

Diğer yandan 100 YTL. lik emtianın 40 YTL. Lik kısmının tamamen zayi olması halinde Takdir komisyonu ticari emtianın emsal bedelini 60 YTL olarak takdir edeceğinden muhasebe kayıtları;

689 diğ.olğ. dışı gid. Ve zararlar         40

                                               158 emtia değer düşüklüğü        40

bu malın 120 YTL ye satılması halinde ise (kdv ihmal edilmiştir.)

100  kasa              120

158 em.değ.düş.    40

620 sat.mlyt.        100

                    157 diğ.stok.                      100

                    600 yurt içi stş                   120

                   679 diğ.olğ.dışı gel.karlar    40  

olarak kayıt yapılır.
        







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder