14 Mayıs 2011 Cumartesi

Yatırımlarda devlet yardımlarında yeni düzenlemeler



Hazine'ce hazırlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları hakkında yeni düzenlemelerin açıklandığı Genel Tebliğ 11.05.2011 tarih ve 27931 sayılı Resmi gazetede yayımlandı.

Genel Tebliğ ile açıklık getirilen düzenlemeler Eski Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu tarafından makaleleştirildi faydalı olacağı düşüncesi ile söz konusu makale aşağıya çıkarılmıştır.

Tebliğdeki düzenlemeler ana hatlarıyla şöyle belirtebiliriz;

·            250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu değeri 25 milyon TL'yi aşmayan işletmeler kobi olarak tanımlandı.

·                  Marka, lisans, know-how, vb. gibi maddi olmayan duran varlıkların oranına üst sınır getirildi. Bu yatırımların oranı teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının yüzde %50'sini aşamayacak.

·                Baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış makine ve teçhizat ithal edilemeyeceği hükme bağlandı.

·          Komple yeni yatırımlarda sigorta primi işveren payı desteği değişiklik öncesinde komple yeni yatırımlarda işletmeye geçiş tarihinden itibaren sağlanan istihdam için sağlanırken, değişiklik ile belge kapsamında gerçekleşen yatırımla sağlanan istihdam için olması öngörüldü. Ayrıca sigorta primi desteğine yatırımın niteliğine ve bölgesine göre üst sınır getirildi.

·       Destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamalarının kamu kurum ve kuruluşlarının destekleri ile diğer kuruluşların kamu kaynaklı desteklerinden yararlanamayacağı hükme bağlandı. Ayrıca, söz konusu desteklerden yararlanılan yatırım harcamaları için müsteşarlığa teşvik belgesi müracaatı yapılamayacağı belirtildi.

·         2009/15199 Sayılı Karar'a eklenen geçici 3. Madde ile 2009/15199 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na göre daha önce düzenlenmiş teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların belgenin düzenlendiği tarihten itibaren, bu karar veya 6/12/2010 tarihli ve 2010/1166 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın lehe gelen hükümlerinden yararlanacağı belirtildi.

·         Hazine Müsteşarlığı'nın yatırımlarla ilgili yetkileri artırılmış, bir anlamda müsteşarlık yatırımlarla ilgili birinci derece yetkili kurum haline getirildi.

Bunlardan en öne çıkanlarını şöyle sıralayabiliriz:

·         Makro ekonomik politikalar ve gelişen şartları göz önünde bulundurarak gerekli tedbirleri almak, gerekli düzenlemeleri yapmak,

·         Çeşitli kurum ve kuruluşlara verilecek görevlere ilişkin usul ve esasları tebliğler ile belirlemek,

·         Mücbir ve haklı sebeplerin varlığı hâlinde teşvik belgesi ile ilgili gerekli işlemleri yapmak,

·         Yatırımlarda öngörülen şartlara uyulup uyulmadığını denetlemek ve denetim sonuçlarına göre gerekli tedbirleri almak,


·         Bu karar ile kararın uygulanmasına ilişkin tebliğlerde belirlenen hükümlere aykırı davranan, teşvik belgesindeki kayıt ve koşulları yerine getirmeyen, belge kapsamındaki makine ve teçhizatı öngörülen sürelerden önce satan veya satılmasına sebebiyet veren, teşvik belgesinde öngörülen sürede yatırımları tamamlamayan, belirlenen asgari yatırım tutarlarına uymayan yatırımcıların teşvik belgelerini kısmen veya tamamen iptal etmek.


Kaynak : Osman Arıoğlu 

Bugün


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder