23 Aralık 2011 Cuma

Seri ve Sıra numarası atlanarak kullanılan belgeler


Seri ve sıra numaraları müteakip olarak bastırılan fatura, irsaliye veya irsaliyeli faturalarda esas olan seri ve sıra numaralarının takip edilerek tanzim edilmesidir. Ancak uygulamada zaman zaman mükelleflerce bu husus ihmal edilmekte ve seri ve sıra numarası takip edilmeden tanzim edilmektedir.

Gelir idaresince bu konu hakkında verilen 26.08.2011 tarih ve  B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK 231-102 Sayılı özelge ile konuya açıklık getirilmiştir. 

Söz konusu özelge aşağıya nakledilmiştir.

Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229, 230 ve 231'inci maddelerinde faturanın tanımı , şekli ve nizamı hükme bağlanmış olup, "Faturanın nizamı" başlıklı 231'inci maddesinin 1'inci fıkrasında da

"Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:

1. Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturalara şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir.

            ............." hükmü yer almaktadır.

Yine aynı kanunun "Vergi Kanunlarının uygulanması ve ispat" başlıklı 3'üncü maddesinde ise; 

Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her tür delille ispatlanabileceği, iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfetinin bunu iddia eden tarafa ait olduğu kurala bağlanmıştır.

Buna göre, her ne kadar fatura, irsaliye veya irsaliyeli faturanın sıra numarası dahilinde teselsül etmemesi durumu ilgili madde hükmünde de belirtildiği üzere belge nizamına uygun bulunmamakla birlikte; olayın gerçek mahiyetinin ispatı açısından, Vergi Dairesi Müdürlüğünce tanzim edilecek tutanak ile atlanan faturaların seri ve sıra numaralarının tespit edilmesi durumunda bahsi geçen belgelerin kullanılması mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, anılan kanunun "Fatura nizamı" başlıklı 231/1'inci maddesinde belirtilen usul ve şartlara uyulmamış olduğundan aynı kanunun 352/II-7'nci maddesi uyarınca II. derece usulsüzlük cezasının kesileceği unutulmamalıdır.
                     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder