23 Ocak 2011 Pazar

Yurt Dışından Alınan Hizmetlerin Vergilendirilmesi


     
Ticari ve sınaî hayatın idamesi için zaman zaman yurt dışından mal veya hizmet ithal etmek kaçınılmaz olmaktadır.

Genellikle bilişim ve teknolojiye dönük hizmetler ve bu konudaki danışmanlık hizmetleri genellikle yurt dışından temin edilmektedir.

Yurt dışından alınan hizmetler karşılığında yapılan ödemler vergisel açıdan stopaj ve KDV olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dar mükellef kurumların Türkiye de gerçek usuldeki mükelleflere veya kurumlara hizmet sunması nedeniyle bu kurumlara nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen ödemelerden KVK’ nun 30. Maddesi ve GVK’ nun 94. Maddesi hükümlerine göre, gelir veya kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir. Bu vergilemeyi yapabilmek için ülkeler arasında imzalanmış çifte vergiyi önleme anlaşmalarında aksine hüküm olmaması gerekir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesine göre stopaj yapılması için, 

  • Yurt dışından hizmeti sunan gerçek kişi olmalıdır.
  • Yapılan hizmet kesintiye tabi bir ödeme gerektirmelidir.
  • Varsa iki ülke arasında çifte vergiyi önleme anlaşmasına bakılmalıdır.

Kurumlar Vergisi Kanunun 30 uncu maddesine göre stopaj yapılması için
                                                            
  • Yurt dışından hizmeti sunan bir kurum olmalıdır.
  • Yurt dışından alınan hizmet KVK ’nun 30.Md. sayılan tevkifata tabi hizmetlerden olmalıdır.
  • Hizmet alınan ülke ile Türkiye arasında çifte vergiyi önleme anlaşması olmamalıdır veya vergi anlaşmasında stopaj yapmayı engelleyecek hüküm olmamalıdır.     

Telif, imtiyaz, ticaret unvanı, marka, know-how, ihtira, işletme, alâmetifarika ve bunlara benzer gayri maddi haklar için ödenen bedeller ve kiralar,

Kiralama hizmetleri karşılığında ödenen bedeller. ( finansal kira ve normal kira)

Ücretler (Yurt dışında mukim bir şirkette çalışan ve geçici görevle Türkiye’ye gelen personel için yurt dışındaki firmaya ödenen ücret karşılığı ödemeler)

Danışmanlık, mühendislik, eğitim, montaj, tercüme hizmetleri gibi Serbest meslek kapsamında yapılan ödemeler.

Borç verme, mevduat ve benzeri fon kaynakları karşılığında ödenen faizler.

Stopaja tabidir.

Fuar katılım bedelleri,  Yurt dışında yapılan ilan ve reklam bedelleri, Her çeşit komisyon ödemeleri,  Sigorta prim ödemeleri, gibi ticari kazanç niteliğinde yapılan ödemeler stopaja tabi değildir.

Çifte vergilemeyi önleme anlaşmalarına www.gib.gov.tr adresinden Yeni / Uluslar arası mevzuat kısmından ulaşılabilmektedir.

Çifte vergilemeyi önleme anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşları ve kurumlarından alınan hizmet, Serbest Meslek ödemesi kapsamında ise hizmetin devam süresi burada önem kazanmaktadır. Eğer hizmet kesintisiz olarak bir vergilendirme döneminde 183 günden az bir süre verilmişse stopaja konu olmaz. 183 günü aşarsa %20 oranında stopaj uygulanacaktır.

KDV kanunu açısından ise;

  • Malların teslim anında Türkiye’de bulunması,
  • Hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını önemlidir.
Yine KDV kanunun 9.maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağını emniyet altına alması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları veya diğer ilgili bir şahsı verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir. Bu açıklamaya göre KDV ye tabi hizmeti verenin Türkiye’de KDV mükellefi olmaması nedeniyle, bu hizmetin KDV sinin hizmeti alan ve bedelini ödeyecek olan, Türkiye’de yerleşik mükellef tarafından Sorumlu sıfatıyla ödemesi sorumluluğunu yüklemiştir. Maliye Bakanlığı 15. Seri Nolu KDV Genel Tebliği ile sorumlu sıfatıyla KDV’ nin nasıl ödeneceği konusunda açıklık getirmiştir

Buna göre, KDV sorumlusu olan mükellefler, yurt dışından almış oldukları ve KDV’ ye tabi olan hizmetlerin brüt değerleri üzerinden KDV hesaplayacak ve 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edip yasal süresinde ödeyeceklerdir. Yani yapılan ödeme aynı zamanda stopaja tabi ise KDV matrahı stopaj dahil brüt değer olacaktır. Sorumlu sıfatı ile ödenen bu vergiler aynı zamanda 1 nolu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılır. Ancak indirilecek bu KDV’ lerin KDV 30.maddedeki indirim konusu yapılamayacak KDV arasında yer almaması gerekir. Hizmet bedelleri ödenirken ortaya çıkan kur farkları için KDV hesaplanmayacağı konusunda Maliye Bakanlığının verdiği görüşler mevcuttur.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder