17 Ocak 2011 Pazartesi

VERGİDE "MERAK" PROJESİ VE MATRAH ARTIRIMI


Son günlerin moda yasası torba kanun (Af kanunu) Bütçe plan Komisyonunda kabul edildi. Kısa bir süre içinde TBMM de görüşmeleri müteakiben Cumhurbaşkanının onayına sunulup resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Geçmiş dönemde kamuya borcu olan mükellefler için büyük bir kolaylık ve fırsat bu fırsatı kaçırmamak lazım.

Bu kanunun birde matrah artırımı ile ilgili hükümleri var ki Geçmiş dönemlerinde vergi yasaları ile ilgili olarak kendilerinden şirketlerinden mal ve hizmet alımında bulundukları mükellefler ve bunların işlemlerinden az da olsa şüphesi olanların matrah artırımda bulunarak geçmiş dönemleri ile ilgili olarak vergi incelemesinden kurtulmalarında yarar vardır.

Şöyle ki; Vergi idaresi MERAK (Merkezi elektronik risk analizi) denile bir projeyi uygulamaya 2010 yılında kısmen de olsa başladı. 2011 yılında ise tamamen bu uygulanacak.

Bilindiği üzere önceden vergi incelemeleri mükelleflerin vergi beyanlarındaki hatalardan, sektör incelemelerinden, verilmeyen beyanname veya beyanların sık düzeltilmesi gibi veriler kullanılarak yapılmaktaydı.

Ancak şimdi durum değişiyor. Vergi idaresince bugüne kadar bazı yeni uygulamalar hayata geçirildi bunları hatırlayacak olursak;

Akaryakıt programları ödeme kaydedici cihazlara bağlandı, Alkollü içki ve sigarada bandrollü izleme sistemi kuruldu, Enerji sektöründe lisans alma zorunluluğu getirildi, Akaryakıt ürünlerinde marker uygulaması başladı, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi kapsamında koordinatörlük kuruldu,8 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemeleri bankalar aracılığıyla yapılmaya başladı, Kayıtdışı işlemlerin tespiti için mali kayıtları esas alan veri ambarı kuruldu, KDV iadelerinde listelerin elektronik ortamda gönderilmesi için altyapı hazırlandı uygulama başlatıldı, Elektronik defter uygulamasına geçilmesi ile ilgili çalışmalar tamamlandı, uygulama aşamasına gelindi. E- fatura uygulaması başlatıldı. Ba-Bs bildirimi uygulamaya konuldu. Tapu, Banka, Trafik, Noter ve Akademik odalara elektronik bildirim zorunluluğu getirildi. KDV iadelerinde Risk analiz projesi başladı.

Öte yandan, E-Tahsilat dönemi başlayacak, Mükellef cari sistemi hayata geçirilecek, ''On line Araç Tescil Projesi hayata geçirilecek, Kredi kartıyla vergi tahsilatı genişletilecek. E-Defter uygulamasına geçilecek, Kısa mesaj uygulamasına geçilecek, Mükellef karnesi projesi uygulamaya konulacak, Kesin mizan bilgilerinin elektronik ortamda verilmesi uygulamaları yakında başlayacak. Ayrıca borçlar kanunu Mecliste kabul edildi yeni Ticaret yasası Mecliste görüşülüyor. Vergi Kanunlarına gerekli düzenlemeler yapıldı.

İşte bütün bu bildirimler yukarıda bahsettiğimiz MERAK Projesinin ayaklarını oluşturmaktadır. Bu bildirimler Gelir İdaresinin Merkezi veri ambarında değerlendiriliyor. Başka bir ifade ile piyasadaki aşağı yukarı bütün iş ve işlemler elektronik olarak izlenip değerlendirilebiliyor. Elde edilen veriler sayesinde 914 ayrı kriter kullanılarak Mükelleflerin faaliyette bulunduğu il, bölge ve Türkiye genelinde aynı sektörde faaliyette bulunan mükellefler karşılaştırılarak, beyanları, bildirimleri, bilançoları, gelir tabloları ve mizanları, muhasebe hesaplarındaki farklılıklar aykırılıklar veya gerçek verilerden uzaklıklar veya kendi aralarındaki uyumsuzluklar Türkiye Genelindeki tüm mükellefler için 12 saat gibi kısa bir sürede tespit edilebiliyor.
  
Bundan sonra bu tespitler esas alınarak mükellefler vergi incelemesine tabi tutulacaklar. Bunun uygulamaları kısmen 2010 yılında başlanıldı. MERAK projesi ile vergi incelemesine alınan mükellefler hakkında tespit edilen hususlarda da %97 oranında isabet sağlandığı Maliye Bakanlığı yetkilerince açıklandı. 2011 yılında ihbar ve şikâyetler dışındaki Vergi incelemeleri bu sisteme göre yapılacak.

Hal böyle olunca mükelleflerin 2011 yılında iş ve işlemlerinde gerekli hassasiyeti göstermeleri, Geçmiş yıllarda bazı ufak tefek aksaklıkları da varsa matrah artırımda bulunarak bu uygulamadan kurtulmaları mümkün olabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder