12 Ocak 2011 Çarşamba

TİCARİ DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKİ, MTV TAKSİTLERİ VE HARÇLAR

                                                          
Takvim yılının ilk ayı olması ve bazı yasal zorunlulukların bu ay içinde yerine getirlmesi gerektiği bilinmekle birlikte tekrar hatırlatılmak amacıyla aşağıdaki açıklamalara gerek duyulmuştur.

TTK nun 66 ıncı maddesi hükmü gereği, Her tacir, ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak münasebetlerini ve her iş yılı içinde elde edilen neticeleri tespit etmek maksadıyla, işletmesinin mahiyet ve öneminin gerektirdiği bütün defterleri ve bilhassa, diğer kanunların hükümleri mahfuz kalmak üzere, Tacir hükmi şahıs ise yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defterlerini Türkçe olarak tutmaya mecburdur.

69 uncu maddesi gereğince de “Her tacir, tutmaya mecbur olduğu diğer defterlerle tutmak istediği defterlerin her birinin nevi ve mahiyetleriyle sayfa sayılarını gösteren iki nüsha beyannameyi bu defterleri kullanmaya başlamadan önce sicil memuruna vermeye mecburdur. Memur, bunlardan birisini tasdik ederek tacire geri verir. Bu mükellefiyeti hiç veya kanuna uygun şekilde yerine getirmeyen tacirin bu gibi defterleri lehine delil olamaz.”

70 ve 72 inci maddeleri gereği ise ticari işletmeler tutmak zorunda oldukları defterlerden yevmiye ve envanter defterlerine kapanış tasdiki yaptırmak zorundadır.

Bu nedenle 2010 yılı

  • Yevmiye defterinin, içinde bulunduğumuz ocak ayı sonuna kadar,
  • Envanter defterinin ise mart ayı sonuna kadar
Notere ibraz edilip kapanış tasdikinin yaptırılması gerekiyor.

Uygulamada ihmal edilen kapanış tasdiki, aslında birçok açıdan önem taşıyor.
Bu konuyu birkaç şekilde örnekleyecek olursak;

* TTK, Kanun 85 inci maddesi gereği, uygun olarak tutulan ve birbirini teyit eden ticari defterlerin Ticaret Kanunu açısından sahibi lehine delildir. Ancak, kapanış tasdiki yaptırılmamış defterlerin sahibi lehine delil olarak kullanılması mümkün değildir.

 * TTK' 67/3üncü maddesi gereği, defterleri hiç tutmayan veya Kanun'a uygun şekilde tutmayanların para cezası ile cezalandırılmaları öngörülmüştür.

 * İcra ve İflas Kanunu'na (İİK) göre, ticari defterlerini hiç ya da Kanuna uygun olarak tutmayanlar, iflas ettiklerinde, 'taksiratlı müflis' sayılmakta ve Türk Ceza Kanunu'nun 162. maddesi hükmüne göre cezalandırılmaktadırlar (İİK md. 310). Dolayısıyla söz konusu hüküm, gerekli defterlere kapanış tasdiki yaptırmayanlar açısından da geçerlidir.

 * İİK'nın 285. maddesine göre, konkordato talep eden borçlunun İcra Tetkik Mercii'ne vereceği konkordato projesine ekleyeceği cetvelde, TTK'nın 66. maddesi gereğince tutulması zorunlu defterlerin hepsinin tutulmuş olup olmadıkları gösterilir. Defterlerine kapanış tasdiki yaptırmayan tacir, defterlerini Kanuna uygun tutmamış sayılacağından, konkordato talebi reddedilebilir.


Ayrıca;
  
MTV 2010/1 inci taksidi 01.02.2010 tarihi mesai saati sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. 

işlemlerimizde yeni damga vergisi oranlarını kullanmayı kesinlikle unutmayalım.
          
Yıllık harç mükellefleri (maden harçları vb.) bu ay harçlar Ödenecek unutulmamalı




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder